Home Cursuri Domeniul Constructii Fierar betonist, montator prefabricate
PDF Imprimare Email

Zidar, pietrar, tencuitor, nivel 2, cod COR 7122.2.1
 

Fierar, betonist, montator prefabricate, nivel 2, cod COR 7123.2.1


Fierar betonist, montator prefabricate, nivel 2, cod COR 7123.2.1

 

Ocupaţia se practică în sectorul construcţiilor, în cadrul unor companii de dimensiuni foarte diferite care execută lucrări pentru construcţii civile, industriale, edilitare, de căi ferate, drumuri şi poduri etc.

 

Activităţile se desfăşoară numai în echipă, alături de alţi fierar betonişti, sub coordonarea directă a şefului de echipă, de punct de lucru sau a şefului de şantier, în baze de producţie , ateliere sau spaţii special amenajate pentru pregătirea şi fasonarea oţelului beton sau pe şantiere de construcţii, la locul de punere în operă a materialelor.

 

Fierarul betonist lucrează în mod obişnuit în condiţii foarte variate, pe timp de zi sau de noapte, în funcţie de organizarea lucrărilor şi termenele de predare, pe suprafaţa solului, sub cota solului (fundaţii) sau la înălţime, în orice anotimp, indiferent de condiţiile meteorologice: ploaie, vânt, ceaţă, temperaturi scăzute sau înalte etc., fiind supus unor riscuri diverse de accidentare mecanică.

 

Lucrările se execută pe baza unor proceduri stricte, respectându-se permanent indicaţiile şefilor direcţi.

 

Calitatea execuţiei decurge din respectarea riguroasă a tehnologiilor, fierarul betonist având obligaţia de a îndeplini pe tot parcursul activităţilor cerinţele din proiectul de execuţie al lucrării, precum şi normativele tehnice în vigoare.

 

În funcţie de faza de lucru, fierarul betonist colaborează cu alte categorii de muncitori: sudori, dulgheri, betonişti etc.

 

Fierarul betonist manipulează materialele necesare pentru activităţile curente de muncă şi le transportă în majoritatea cazurilor pe distanţe mici, prin purtare directă de la locurile în care sunt aduse cu mijloace de transport şi de ridicare a sarcinilor. Fierarii betonişti care fixează materialele în dispozitive de prindere ale utilajelor pentru transport la înălţime sau pe orizontală sunt instruiţi şi autorizaţi ca legători de sarcină.

 

Pentru practicarea ocupaţiei sunt necesare capacităţi de rezistenţă la efort, lucru în condiţii de înălţime, de realizare a unor activităţi repetitive, în condiţii procedurale stricte, cu autonomie restrânsă.

 

Atitudinile principale cerute la locul de muncă sunt: disciplina, seriozitatea, preocuparea profesională, responsabilitatea şi atenţia.


 

 
                                              Noutati pe Facebook!                                             Vlastarul de azi, copacul de maine. Salvati mediul!